VMUG Romania 11 februarie 2020

11 februarie 2020 – GPU, inteligenta artificiala si noutati VMware

In 11 februarie 2020, la PointHub in locatia deja obisnuita, aproximativ 50 de pasionati de tehnologie au participat la prima intalnire VMUG Romania din anul 2020. Am reusit sa incepem anul in forta, cu doi invitati speciali, certificati VCDX: Niels Hagoort (VMware) si Johan van Amersfoort (ITQ).

Editia de iarna a intalnirii VMUG Romania a fost sponsorizata de:

  • VMware – Program Sponsor
  • Hewlett Packard Enterprise – Platinum Sponsor
  • Commvault – Gold Sponsor
  • Pure Storage – Gold Sponsor
  • Veeam – Silver Sponsor

Fighting Cancer with VMware Technology, GPUs, and ML – Niels Hagoort si Johan van Amersfoort

Niels Hagoort (VCDX #212 si Technical Marketing Architect in cadrul Cloud Platform Business Unit de la VMware) impreuna cu Johan van Amersfoort (VCDX #238, EUC Architect si Tech Marketing Manager in cadrul ITQ Consultancy) ne-au introdus intr-o lume deosebita, cea a dispozitivelor GPU. Johan a inceput prezentarea cu o scurta istorie a… jocurilor video si influenta dispozitivelor GPU asupra acestora. Am ascultat despre Doom si despre Toy Story, despre GeForce si despre Voodoo, apoi am trecut la dispozitive GPU folosite pentru High Performance Computing (HPC), machine learning (ML) si deep learning (DL).

Niels a preluat scena, iar dupa o trecere in revista a diverselor tipuri de access la GPU oferit de vSphere (vSphere DirectPath I/O, Nvidia vGPU) am putut urmari o scurta prezentare a unei tehnologii aflate in faza de Tech Preview: Bitfusion Flexdirect. Bitfusion reprezinta un mod de accesare a disponizivelor GPU in tipul de arhitectura client-server. In partea finala a prezentarii, Johan a prezentat detalii despre o implementare a utilizarii GPU in scopul imbunatatirii calitatii fotografiilor capturate de microscop intr-o institutie medicala de cercetare in domeniul celulelor canceroase.

VMware and HPE, better together – Alexandru Vilcu

Sesiunea a continuat cu o prezentare despre integrarea dintre tehnologiile VMware si cele HPE tinuta de Alexandru Vilcu, Hybrid IT Category Manager. Conform datelor HPE, mai mult de 90% dintre problemele din lumea IT isi afla sursa la nivele deasupra celui de stocare a datelor, sute de diverse variabile definind nivelele de retea, server sau virtualizare. Mediul a ajuns deja mult prea complex pentru rezolvarea umana. Solutia HPE pentru problemele descrise este produsul HPE Infosight, o implementare de tip inteligenta artificiala care ajuta operatiunile IT inclusiv prin algoritmi de analiza predictiva. Printre exemplele de actiuni sugerate de Infosight gasim recomandari legate de:

  • imbunatatirea performantei – aplica QoS pentru volumul 1 pentru a creste performanta volumului 2
  • optimizare a incarcarii – muta VM3 pe serverul 2 din cauza faptului ca serverul 1 este suprautilizat
  • managementul capacitatii – capacitatea de stocare disponibila va fi depasita in data de 15 iulie, adauga minim 1 raft de 150TB

Cu referire directa la infrastructura VMware, Infosight poate face o analiza completa: printre altele poate determina daca o masina virtuala afecteaza o alta masina vecina (noisy neighbor), poate face o analiza completa a latentei (dispozitiv de stocare, retea SAN, server) sau poate creste vizibilitatea asupra masinilor virtuale folosite in mod ineficient.

Fight back against ransomware attacks with Commvault – Dan Iancu

Dupa o scurta pauza, Dan Iancu, Cloud Solution Architect la Logicom, ne-a povestit despre modul in care companiile se pot apara contra atacurilor de tip ransomware folosind tehnologia Commvault. Dupa o mica introducere in ceea ce inseamna ransomware si despre cel mai mare atac de acest tip din istorie (WannaCry), Dan ne-a facut o scurta demonstratie a solutiei Commvault anti-ransomware.

7+ reasons I see PureStorage as a great fit for VMware environments – Calin Damian

Calin Damian, CEO Temperfield, ne-a prezentat cateva dintre motivele pentru care Pure Storage reprezinta o alegere buna in construirea unei infrastructuri VMware:

  • experienta buna a clientilor (scor NPS 83.7)
  • arhitectura dedicata pentru dispozitivele de stocare de tip Flash
  • toate capabilitatile software activate intotdeauna
  • toate licentele software incluse in pretul de achizitie
  • eficienta sporita – reducerea datelor, curent electric, racire, spatiu necesar
  • cost de suport previzibil si identic in fiecare an
  • posibilitatea de upgrade gratuit a hardwareului la fiecare 3 ani
  • simplitate
  • performanta predictibila
  • suport doar Level 2; 15 minute timp de raspuns pentru tichete de prioritate 1

Instant Recovery for Instant Business Agility – Cristian Suteu

Cristian Suteu, Inside Systems Engineer la Veeam, ne-a demonstrat tehnologia Veeam de Instant Recovery in infrastructura VMware. Tehnologia permite restaurarea oricarui backup folosind o conversie fizic la virtual (P2V) prin injectarea driverelor urmand cativa pasi simpli:

  • actualizarea driverelor VMware
  • adaugarea softwareului Veeam low-level (similar celui folosit la replicare)
  • reconfigurarea retelei (optional)

vRealize Orchestrator 8.0 Jump-start – Constantin Ghioc si Mihai Huica

Impreuna cu prietenul si colegul meu Mihai Huica, am prezentat mai multe detalii referitoare la un instrument VMware folosit mult prea putin in opinia noastra. Dupa cateva informatii generale referitoare la vRealize Orchestrator si dupa prezentarea noutatilor din versiunea 8.0 (lansata in urma cu aproximativ o luna) am introdus publicului noua interfata HTML5 si am prezentat mai multe demonstratii de utilizare a vRO:

  • cum sa rulezi scripturi PowerCLI din vRealize Orchestrator
  • cum sa rulezi scripturi in interiorul unei masini virtuale chiar daca nu are reteaua conectata
  • cum sa lansezi workflow-uri vRO din clientul de vSphere

What’s new with DRS and vMotion – Niels Hagoort

Pentru ultima prezentare a zilei l-am avut din nou pe scena pe Niels Hagoort. Niels mi-a adus brusc aminte de faptul ca este autorul celei mai profunde carti despre tehnologie pe care am citit-o vreodata: VMware vSphere 6.5 Host Resources Deep Dive. In stilul inconfundabil incredibil de tehnic, Niels ne-a readus aminte istoria tehnologiilor DRS si vMotion si ne-a povestit despre modul in care acestea vor fi imbunatatite in viitorul apropiat (Sugestie pentru calendar – 10 martie 2020).

VMUG Romania – La final – 11 februarie 2020

Ultima activitate a zilei a fost o sesiune de networking de tipul vBeers facilitata de catre Pure Storage.

Ce urmeaza? Speram ca 2020 sa fie un an cel putin la fel de interesant ca 2019!

Urmatoarea intalnire VMUG Romania va fi pe 4 iunie 2020, invitatii nostri fiind Frank Denneman (VCDX #29, Chief Technologist Cloud Platform BU @VMware) si Duncan Epping (VCDX #7, Chief Technologist HCI @VMware)!

Constantin Ghioc

I usually play with vRealize Automation, vRealize Orchestrator and different AWS tools. In my other life, I’m a husband and a father, an amateur photographer and a Go enthusiast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *